Historien om
J.E.F Timmerman
Min yrkeshistoria är historien om Ingenjören som lade ned räknestickan och tog upp Yxan. Här berättar jag om min väg till att bli verksam timmerman, och om arvet från min farfars far.
Min yrkeshistoria
Jag har alltid gillat att bygga och hantverksintresset har alltid funnits i mig. Jag har dock också haft en fallenhet för naturvetenskapliga ämnen och med ingenjörer i familjen så var det steget lätt att ta. Efter Civilingenjörsexamen på Luleå tekniska universitet, och lite efterföljande doktorandstudier, så började jag arbeta som Geokonstruktör/geotekniker på en konstruktörsfirma i Stockholm. Där arbetade jag i 11 år med infrastrukturprojekt med inriktning mot främst schakter och stödkonstruktioner. Jag misstrivdes inte i mitt yrke, men något var det som gnagde. Jag har länge varit intresserad av timmerhus och hantverket för att bygga dem. När det på riktigt gick upp för mig att det faktiskt fanns en marknad för timmermän även idag blev jag väldigt intresserad. Jag hittade yrkeshögskoleutbildningen Hantverkslärling på nätet, en satsning för att bevara äldre hantverksyrken där kompetensen så sakteligen håller på att försvinna. De administrerar lärlingsutbildningar för bland annat Timmermän och jag bestämde mig för att söka.
Lärlingstiden var en otroligt lärorik tid och jag har aldrig förr haft så roligt på jobbet. Jag hann vara med på flera nybyggnationer av timmerhus och restaureringar av äldre timmerhus, klockstaplar, kyrkspiror, takomläggningar mm. Jag har hunnit med att jobba med reparationsarbeten på allt från slott till enkla smedjor och torp i skogen. Under sommaren 2023 slutförde jag min utbildning genom att nytimra ett litet timmerhus. Därefter startade jag upp en egen timmermansverksamhet i Torshälla.
Brännjärnet gick i arv
Johan Engelbrekt Forsman, min farfars far, föddes 100 år före mig, år 1883 i Dalarna. Han var yrkesverksam som gjutare på Klosterverken i Långshyttan och tillverkade specialstål och band. Han tillverkade också ett brännjärn med initialerna J.E.F. Då vi delar initialer gick brännjärnet i arv till mig, Joakim Erik Forsman. När det var dags för mig att starta en egen verksamhet inom timmerhantverk så blev därför J.E.F. Timmerman det självklara valet av företagsnamn. J.E.F Timmerman är idag ett företag som sysslar med ett historiskt kopplat hantverk förankrat i historien om min farfars far. Brännjärnet använder jag nu för att märka mina verktyg och för att lämna ett litet sigill på det jag tillverkar eller lagar. Stämpeln återfinns också i företagsloggan.
Hantverket
Det som gör att jag vill arbeta med timmerhus och andra äldre hustyper är främst hantverket. Att sammanfoga trä utan skruv och spik är väldigt tillfredställande och resultatet blir dessutom ofta väldigt vackert. På dessa äldre hustyper, till skillnad från de flesta moderna hus, utgör stommen en del av själva utsmyckningen. Kanske är det ingenjören i mig som tycker att stommen ska få ta plats. Äldre bevarade timmerhus är ofta väldigt vackra i sin enkelhet och att få arbeta med att ta hand om dessa är en ynnest. Men timmermanshantverket gör sig också bra i mer modern tappning och att bygga nya modernare varianter på hantverksmässiga timmerhus är också kul och utmanande.